Az adatvédelem „szuperalapelve” az elszámoltathatóság alapelve, mely azt jelenti, hogy az adatkezelő felelős az adatvédelmi alapelveknek való megfelelésért, továbbá képesnek kell lennie a megfelelés utólagos igazolására. Mondhatni azt is, hogy nem elég jogkövetőnek lenni, annak is kell látszani.

Ezért rendkívül fontos, hogy a cég számtalan adatkezelési folyamata az adatkezelési dokumentumok révén hiánytalanul és a GDPR-nek megfelelően dokumentáltan szabályozásra kerüljön, így probléma esetén visszamenőlegesen is igazolható legyen az adatvédelmi rendelkezéseket megtartása.

Épp ezért belátható, hogy az internetről letöltött adatkezelési szabályzatok, vagy az adatvédelmi szakterületen nem jártas személyek által készített adatvédelmi dokumentációk gyakorlatilag csak problémát okozhatnak a cégnek, hiszen a minta-szabályzatok soha nem tárják fel a cégek egyedi működését és adatkezelési folyamatait, és nem igazodnak azokhoz. Az adatvédelmi kompetencia nélkül készített adatkezelési dokumentumok pedig éppenséggel kiszolgáltatottá teszik a céget, hiszen ezek által a vállalkozás adatvédelmi hiányosságai jelennek meg a külvilág felé.

Abban kívánok a cégének segíteni, hogy valamennyi adatkezelése adatvédelmi szempontból megfelelően dokumentált legyen, így utólag is biztonságban tudhatja vállalkozását a hatósági ellenőrzéstől, vagy a személyiségi jogi perektől.

Fotó: Anete Lusina: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/kek-hivatal-asztal-fureszaru-4792282/